Friday, December 26, 2008

Syed Muhammad al-Alawi al-Maliki

Salam perjuangan, disini saya ingin berkongsi dengan anda seorang tokoh ulama' agung di abad ini. Disebut juga oleh Ustaz Muhammad Fuad Kamaluddin al-Maliki yang menceritakan biografi Syed Muhammad al-Maliki di dalam kitabnya berjudul "Al-Maliki Ulama' Rabbani Abad Ke-21". Namun, biografi disini adalah terjemahan daripada Ustaz Syed Abd Kadir Al-Joofre. Elok rasanya jika kita bangkitkan semangat para pejuang dengan membaca biografi para ulama', semoga mereka menjadi contoh dan tauladan untuk kita dalam menuntut ilmu.

Betapa para ulama' bersungguh-sungguh mencari ilmu, namun kita masih lagi enak dibuai mimpi dan masih malas hendak mencari ilmu (pesan buat diriku yang sering alpa). Cerminlah diri masing-masing, dan kawan-kawanlah sebagai cermin kita. Banyak manakah ilmu yang kita cedok dari ulama-ulama Al-Azhar?, cukupkah dengan ilmu-ilmu yang kita pelajari mampu berhadapan dengan masyarakat suatu hari nanti? Tak berguna ilmu tanpa amal. Bercakap banyak pun tidak guna tanpa ada kesedaran dalam diri kita. Muhasabahlah bersama... Ya Allah, terasa semakin kerdil dan jahilnya diri ini..

Biografi Syed Muhammad bin Alawi Al-Maliki Al-Hasani
Oleh muridnya: Fakhruddin Owaisi Al-Madani
Terjemahan : Syed Abdul Kadir Aljoofre


Pendahuluan

As-Sayyid Muhammad bin Alawi Al-Maliki adalah salah seorang ulamak Islam yang terutama desawarsa ini tanpa ragu lagi, ulamak yang paling dihormati dan dicintai di kota suci Makkah.

Beliau merupakan keturunan Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam, penghulu Ahlil Bait, Imam Hadis di zaman kita, pemimpin keempat-empat mazhab, ketua rohani yang paling berkaliber, pendakwah ke jalan Allah, seorang yang tidak goyah dengan pegangannya di dunia ilmiah Islam turath.

Menzirahi beliau merupakan suatu kemestian kepada para ulamak yang menziarahi Makkah.

Keluarga

Keturunan Sayyid merupakan keturunan mulia yang bersambung secara langsung dengan Junjungan kita Muhammad Sallahu 'Alaihi Wasallam sendiri. Beliau merupakan waris keluarga Al-Maliki Al-Hasani di Makkah yang masyhur yang merupakan keturunan Rasulullah Sallahu 'Alaihi Wasallam, melalui cucu Baginda, Imam Al-Hasan bin Ali, Radhiyallahu 'Anhum.

Keluarga Maliki merupakan salah satu keluarga yang paling dihormati di Makkah dan telah melahirkan alim ulamak besar di Makkah, yang telah mengajar di Makkah berkurun lama.

Lima orang dari keturunan Sayyid Muhammad, telah menjadi Imam Mazhab Maliki di Haram Makkah. Datuk beliau, Al-Sayyid Abbas Al-Maliki, merupakan Mufti dan Qadhi Makkah dan khatib di Masjidil Haram. Beliau memegang jawatan ini ketika pemerintahan Uthmaniah serta Hashimiah, dan seterusnya terus memegang jawatan tersebut setelah Kerajaan Saudi diasaskan. Raja Abdul Aziz bin Sa'ud sangat menghormati beliau. Riwayat lanjut beliau boleh dirujuk pada kitab Nur An-Nibras fi Asanid Al-Jadd As-Sayyid Abbas oleh cucunya As-Sayyid Muhammad Al-Maliki.

Bapa beliau pula, As-Sayyid Alawi Al-Maliki merupakan salah seorang ulamak Makkah terunggul di abad yang lalu. Beliau telah mengajar pelbagai ilmu Islam turath di Masjidil Haram selama hampir 40 tahun. Ratusan murid dari seluruh pelusuk dunia telah mengambil faedah daripada beliau dari kuliah beliau di Masjidil Haram, dan ramai di kalangan mereka telah memegang jawatan penting agama di negara masing-masing.

Malah, Raja Faisal tidak akan membuat apa-apa keputusan berkaitan Makkah melainkan setelah meminta nasihat daripada As-Sayyid Alawi. Beliau telah meninggal dunia pada tahun 1971 dan upacara pengebumiannya merupakan yang terbesar di Makkah sejak seratus tahun. Dalam tempoh 3 hari daripada kematian beliau, Stesyen Radio Saudi tempatan hanya menyiarkan bacaan Al-Quran, sesuatu yang tidak pernah dilakukan kecuali hanya untuk beliau.

Maklumat lanjut tentang As-Sayyid Alawi boleh dirujuk kepada biografinya berjudul Safahat Musyriqah min Hayat Al-Imam As-Sayyid As-Syarif Alawi bin Abbas Al-Maliki oleh anaknya, yang juga merupakan adik kepada As-Sayyid Muhammad, As-Sayyid Abbas Al-Maliki, juga seorang ulamak, tetapi lebih dikenali dengan suara merdunya dan pembaca Qasidah yang paling utama di Arab Saudi. Biografi ini mengandungi tulisan berknaan As-Sayyid Alawi dari ulamak dari seluruh dunia Islam.

Keluarga Maliki juga telah melahirkan ramai lagi ulamak lain, tetapi penulis hanya menyebut bapa dan datuk kepada As-Sayyid Muhammad. Untuk maklumat lanjut, rujuk tulisan-tulisan berkaitan sejarah Makkah dan ulamaknya di abad-abad mutakhir.

Kelahiran dan Pendidikan Awal

As-Sayyid Muhammad Al-Hasani bin Alawi bin Abbas bin Abdul Aziz, dilahirkan pada tahun 1946, di kota suci Makkah, dalam keluarga Al-Maliki Al-Hasani yang terkenal, keluarga Sayyid yang melahirkan ulamak tradisi. Beliau amat beruntung kerana memiliki bapa seperti As-Sayyid Alawi, seorang ulamak paling berilmu di Makkah. Bapa beliau merupakan guru pertama dan utama beliau, mengajar beliau secara peribadi di rumah dan juga di Masjidil Haram, di mana beliau menghafal Al-Quran sejak kecil. Beliau belajar dengan bapa beliau dan diizinkan untuk mengajar setiap kitab yang diajarkan oleh bapa beliau kepada beliau.

Pendidikan Lanjut

Dengan arahan bapanya, beliau juga turut mempelajari dan mendalami pelbagai ilmu turath Islam: Aqidah, Tafsir, Hadith, Feqh, Usul, Mustalah, Nahw dan lain-lain, di tangan ulamak-ulamak besar lain di Makkah serta Madinah. Kesemua mereka telah memberikan ijazah penuh kepada beliau untuk mengajar ilmu-ilmu ini kepada orang lain.

Ketika berumur 15 tahun lagi, As-Sayyid Muhammad telah mengajar kitab-kitab Hadith dan Feqh di Masjidil Haram, kepada pelajar-pelajar lain, dengan arahan guru-gurunya. Setelah mempelajari ilmu turath di tanah kelahirannya Makkah, beliau dihantar oleh bapanya untuk menuntut di Universiti Al-Azhar As-Syarif.

Beliau menerima ijazah PhD daripada Al-Azhar ketika berusia 25 tahun, menjadikan beliau warga Arab Saudi yang pertama dan termuda menerima ijazah PhD dari Al-Azhar. Tesis beliau berkenaan Hadith telah dianggap cemerlang dan menerima pujian yang tinggi dari alim ulamak unggul di Al-Azhar ketika itu, seperti Imam Abu Zahrah.

Perjalanan Mencari Ilmu

Perjalanan menuntut ilmu merupakan jalan kebanyakan ulamak. As-Sayid Muhammad turut tidak ketinggalan. Beliau bermusafir sejak usia muda untuk menuntut ilmu dari mereka yang memiliki ilmu. Beliau telah bermusafir dengan banyak ke Afrika Utara, Mesir, Syria, Turki, dan rantau Indo-Pak untuk belajar dari alim-ulamak yang hebat, bertemu para Wali Allah, menziarahi masjid-masjid dan maqam-maqam, serta mengumpul manuskrip-manuskrip dan kitab.

Di setiap tempat ini, beliau menemui para ulamak dan auliyak yang agung, dan mengambil faedah daripada mereka. Mereka juga turut tertarik dengan pelajar muda dari Makkah ini dan memberi perhatian istimewa untuk beliau. Kebanyakan mereka telah pun sangat menghormati bapa beliau yang alim, dan merupakan satu kebanggaan memiliki anak beliau sebagai murid.

Ijazah-ijazah

Sistem pengajian tradisi atau turath berasaskan kepada ijazah atau 'keizinan untuk menyampaikan ilmu'. Bukan semua orang boleh mengajar. Hanya mereka yang memiliki ijazah yang diktiraf dari alim-ulamak yang terkenal sahaja yang boleh mengajar. Setiap cabang pengetahuan dan setiap kitab Hadith, Feqh, Tafsir dan lain-lain, mempunyai Sanad-sanad, atau rantaian riwayat yang bersambung sehingga kepada penyusun kitab tersebut sendiri melalui anak-anak muridnya dan seterusnya anak-anak murid mereka. Banyak sanad-sanad yang penting, seperti sanad Al-Qur'an, Hadith dan Tasawwuf, bersambung sehingga kepada Rasulullah Sallahu Alaihi Wasallam.

Di Tanah Arab, tanah kelahirannya, dan dalam permusafiran ilmunya, As-Sayyid Muhammad mendapat lebih dari 200 ijazah dari alim-ulamak teragung di zamannya, di setiap cabang ilmu Islam. Ijazah beliau sendiri, yang beliau berikan kepada murid-muridnya adalah antara yang paling berharga dan jarang di dunia, menghubungkan anak-anak muridnya dengan sejumlah besar para ulamak agung.

Para Masyaikh yang memberikan As-Sayyid Muhammad ijazah-ijazah mereka merupakan ulamak besar dari seluruh dunia Islam. Kita menyebutkan sebahagian mereka:

Dari Makkah:

 • Bapa beliau yang alim dan guru beliau yang pertama, As-Sayyid Alawi bin Abbas al-Maliki
 • Shaykh Muhammad Yahya Aman al-Makki
 • Shaykh al-Sayyid Muhammad al-Arabi al-Tabbani
 • Shaykh Hasan Sa‘id al-Yamani
 • Shaykh Hasan bin Muhammad al-Mashshat
 • Shaykh Muhammad Nur Sayf
 • Shaykh Muhammad Yasin al-Fadani
 • Al-Sayyid Muhammad Amin Kutbi
 • Al-Sayyid Ishaq bin Hashim ‘Azuz
 • Habib Hasan bin Muhammad Fad‘aq
 • Habib Abd-al-Qadir bin ‘Aydarus al-Bar
 • Shaykh Khalil Abd-al-Qadir Taybah
 • Shaykh Abd-Allah al-Lahji


Dari Madinah:

 • Shaykh Hasan al-Sha‘ir, Shaykh al-Qurra of Madinah
 • Shaykh Diya-al-Din Ahmad al-Qadiri
 • As-Sayyid Ahmad Yasin al-Khiyari
 • Shaykh Muhammad al-Mustafa al-Alawi al-Shinqiti
 • Shaykh Ibrahim al-Khatani al-Bukhari
 • Shaykh Abd-al-Ghafur al-Abbasi al-Naqshbandi

Dari Hadramawt dan Yaman:

 • Al-Habib Umar bin Ahmad bin Sumayt, Imam Besar Hadramawt
 • Shaykh As-Sayyid Muhammad Zabarah, Mufti Yaman
 • Shaykh As-Sayyid Ibrahim bin Aqeel al-Ba-Alawi, Mufti Ta‘iz
 • Al-Imam al-Sayyid Ali bin Abd-al-Rahman al-Habshi
 • Al-Habib Alawi ibn Abd-Allah bin Shihab
 • As-Sayyid Hasan bin Abd-al-Bari al-Ahdal
 • Shaykh Fadhl bin Muhammad Ba-Fadhal
 • Al-Habib Abd-Allah bin Alawi al-Attas
 • Al-Habib Muhammad bin Salim bin Hafeez
 • Al-Habib Ahmad Mashhur al-Haddad
 • Al-Habib Abd-al-Qadir al-Saqqaf

Dari Syria:

 • Shaykh Abu-al-Yasar ibn Abidin, Mufti Syria
 • Shaykh As-Sayyid al-Sharif Muhammad al-Makki al-Kattani, Mufti Maliki
 • Shaykh Muhammad As‘ad al-Abaji, Mufti Shafi‘i
 • Shaykh As-Sayyid Muhammad Salih al-Farfur
 • Shaykh Hasan Habannakah al-Maydani
 • Shaykh Abd-al-Aziz ‘Uyun al-Sud al-Himsi
 • Shaykh Muhammad Sa‘id al-Idlabi al-Rifa‘i

Dari Mesir:

 • Shaykh As-Sayyid Muhammad al-Hafiz al-Tijani, Imam Hadith di Mesir
 • Shaykh Hasanayn Muhammad Makhluf, Mufti Mesir
 • Shaykh Salih al-Ja‘fari, Imam Masjid Al-Azhar
 • Shaykh Amin Mahmud Khattab al-Subki
 • Shaykh Muhammad al-‘Aquri
 • Shaykh Hasan al-‘Adawi
 • Shaykh As-Sayyid Muhammad Abu-al-‘Uyun al-Khalwati
 • Shaykh Dr. Abd-al-Halim Mahmud, Syeihkul Azhar

Dari Afrika Utara (Maghribi, Algeria, Libya dan Tunisia):

 • Shaykh As-Sayyid As-Sharif Abd-al-Kabir al-Saqali al-Mahi
 • Shaykh As-Sayyid Abd-Allah bin Al-Siddiq Al-Ghimari, Imam Hadith
 • Shaykh As-Sayyid Abd-al-Aziz bin Al-Siddiq al-Ghimari
 • As-Sharif Idris al-Sanusi, Raja Libya
 • Shaykh Muhammad At-Tahir ibn ‘Ashur, Imam Zaytunah, Tunis
 • Shaykh al-Tayyib Al-Muhaji al-Jaza’iri
 • Shaykh Al-Faruqi Al-Rahhali Al-Marrakashi
 • Shaykh As-Sayyid As-Sharif Muhammad al-Muntasir al-Kattani

Dari Sudan:

 • Shaykh Yusuf Hamad An-Nil
 • Shaykh Muddassir Ibrahim
 • Shaykh Ibrahim Abu-an-Nur
 • Shaykh At-Tayyib Abu-Qinayah

Dari Rantau Indo-Pak:

 • Shaykh Abu-al-Wafa al-Afghani Al-Hanafi
 • Shaykh Abd-al-Mu‘id Khan Hyderabadi
 • Al-Imam Al’Arif Billah Mustafa Rida Khan al-Barelawi, Mufti India
 • Mufti Muhammad Shafi’ Al-Deobandi, Mufti Pakistan
 • Mawlana Muhammad Zakariyya Al-Kandahlawi, Imam Hadith
 • Mawlana Zafar Ahmad Thanawi
 • Shaykh Al-Muhaddith Habib-al-Rahman Al-‘Azami
 • Sayyid Abu-al-Hasan Ali An-Nadawi

Senarai ini hanya merupakan ulamak masyhur yang Syaikh kita telah mendapat ijazah darinya, dan di sana terdapat ramai lagi yang tidak disebutkan. Pada As-sayyid Muhammad Alawi, seseorang akan mendapati nilai terbaik dari para Masyaikh ini dalam pelabagai latarbelakang dan pengkhususan.

Karier Mengajar

Kalimah karier sebenarnya mungkin tidak sesuai untuk digunakan untuk menggambarkan aktiviti mengajar As-Sayyid Muhammad, kerana kalimah ini amat hampir kaitannya dengan keuntungan material. Sementara beliau, seperti mana Masyaikh tradisi yang lain, juga seperti keturunannya sebelum beliau, mengajar hanya kerana Allah dan tidak mengharapkan keuntungan material langsung.

Malahan, beliau menempatkan sejumlah besar pelajar di rumahnya sendiri, menyediakan untuk mereka makan minum, penginapan, pakaian, kitab-kitab serta segala keperluan mereka. Sebagai balasan, mereka hanya diminta mengikuti peraturan dan etika penuntut ilmu agama yang suci. Pelajar-pelajar ini biasanya menetap bersama beliau bertahun-tahun lamanya, mempelajari pelbagai cabang ilmu Islam, dan seterusnya kembali ke negeri masing-masing. Ratusan dari para pelajar telah menuntut di kaki beliau dan telah menjadi pelopor pengetahuan Islam dan kerohanian di negara mereka, terutamanya di Indonesia, Malaysia, Mesir, Yaman dan Dubai.

Bagaimanapun apabila pulang dari Al-Azhar, beliau dilantik sebagai Profesor Pengajian Islam di Universiti Ummul Qura di Makkah, yang mana beliau telah mengajar sejak tahun 1970.

Pada tahun 1971, sebaik bapanya meninggal dunia, para ulamak Makkah meminta beliau untuk menggantikan tempat bapanya sebagai guru di Masjidil Haram. Beliau menerimanya, lantas menduduki kedudukan yang telah diduduki oleh keluarganya lebih dari seabad. Beliau juga kadang kala mengajar di Masjid Nabi di Madinah. Kuliah pengajian beliau merupakan kuliah yang paling ramai dihadiri di kedua-dua Tanah Haram.

Bagaimanapun pada awal tahun 80-an, beliau telah mengosongkan kedudukan mengajarnya di Universiti Ummul Qura juga kerusi warisannya di Masjidil Haram, memandangkan fatwa dari sebahgian ulamak fanatik fahaman Wahhabi, yang menganggap kewujudannya sebagai ancaman kepada ideologi dan kekuasaan mereka.

Sejak itu, beliau mengajar kitab-kitab agung Hadith, Fiqh, Tafsir dan tasawwuf di rumah dan masjidnya di Jalan Al-Maliki di Daerah Rusayfah, Makkah. Kuliah-kuliah umumnya antara waktu Maghrib dan Isyak dihadiri tidak kurang daripada 500 orang setiap hari. Ramai pelajarnya daripada Universiti menghadiri pengajiannya di waktu malam. Sehingga malam sebelum beliau meninggal dunia, majlisnya dipenuhi penuntut.

Sayyid Muhammad Alawi Al-Maliki amat dihormati oleh Kerajaan Arab Saudi dan selalu diminta nasihat dari Raja sendiri dalam urusan-urusan yang penting. Beliau juga dilantik sebagai ketua juri dalam Musabaqah Qur'an antarabangsa di Makkah selama tiga tahun berturut-turut.

Tulisan Beliau

Sayyid Muhammad merupakan seorang penulis prolifik dan telah menghasilkan hampir seratus buah kitab. Beliau telah menulis dalam pelbagai topik agama, undang-undang, social serta sejarah, dan kebanyakan bukunya dianggap sebagai rujukan utama dan perintis kepada topik yang dibicarakan dan dicadangkan sebagai buku teks di Institusi-institusi Islam di seluruh dunia.

Kita sebutkan sebahagian hasilnya dalam pelbagai bidang:

Aqidah:

 • Mafahim Yajib an Tusahhah
 • Manhaj As-salaf fi Fahm An-Nusus
 • At-Tahzir min at-Takfir
 • Huwa Allah
 • Qul Hazihi Sabeeli
 • Sharh ‘Aqidat al-‘Awam

Tafsir:

 • Zubdat al-Itqan fi ‘Ulum al-Qur’an
 • Wa Huwa bi al-Ufuq al-‘A’la
 • Al-Qawa‘id al-Asasiyyah fi ‘Ulum al-Quran
 • Hawl Khasa’is al-Quran

Hadith:

 • Al-Manhal al-Latif fi Usul al-Hadith al-Sharif
 • Al-Qawa‘id al-Asasiyyah fi ‘Ilm Mustalah al-Hadith
 • Fadl al-Muwatta wa Inayat al-Ummah al-Islamiyyah bihi
 • Anwar al-Masalik fi al-Muqaranah bayn Riwayat al-Muwatta lil-Imam Malik

Sirah:

 • Muhammad (Sallallahu Alaihi Wasallam) al-Insan al-Kamil
 • Tarikh al-Hawadith wa al-Ahwal al-Nabawiyyah
 • ‘Urf al-Ta'rif bi al-Mawlid al-Sharif
 • Al-Anwar al-Bahiyyah fi Isra wa M’iraj Khayr al-Bariyyah
 • Al-Zakha’ir al-Muhammadiyyah
 • Zikriyat wa Munasabat
 • Al-Bushra fi Manaqib al-Sayyidah Khadijah al-Kubra

Usul:

 • Al-Qawa‘id al-Asasiyyah fi Usul al-Fiqh
 • Sharh Manzumat al-Waraqat fi Usul al-Fiqh
 • Mafhum al-Tatawwur wa al-Tajdid fi al-Shari‘ah al-Islamiyyah

Fiqh:

 • Al-Risalah al-Islamiyyah Kamaluha wa Khuluduha wa ‘Alamiyyatuha
 • Labbayk Allahumma Labbayk
 • Al-Ziyarah al-Nabawiyyah bayn al-Shar‘iyyah wa al-Bid‘iyyah
 • Shifa’ al-Fu’ad bi Ziyarat Khayr al-‘Ibad
 • Hawl al-Ihtifal bi Zikra al-Mawlid al-Nabawi al-Sharif
 • Al-Madh al-Nabawi bayn al-Ghuluww wa al-Ijhaf

Tasawwuf:

 • Shawariq al-Anwar min Ad‘iyat al-Sadah al-Akhyar
 • Abwab al-Faraj
 • Al-Mukhtar min Kalam al-Akhyar
 • Al-Husun al-Mani‘ah
 • Mukhtasar Shawariq al-Anwar

Lain-lain:

 • Fi Rihab al-Bayt al-Haram (Sejarah Makkah)
 • Al-Mustashriqun Bayn al-Insaf wa al-‘Asabiyyah (Kajian Berkaitan Orientalis)
 • Nazrat al-Islam ila al-Riyadah (Sukan dalam Islam)
 • Al-Qudwah al-Hasanah fi Manhaj al-Da‘wah ila Allah (Teknik Dawah)
 • Ma La ‘Aynun Ra’at (Butiran Syurga)
 • Nizam al-Usrah fi al-Islam (Peraturan Keluarga Islam)
 • Al-Muslimun Bayn al-Waqi‘ wa al-Tajribah (Muslimun, Antara Realiti dan Pengalaman)
 • Kashf al-Ghumma (Ganjaran Membantu Muslimin)
 • Al-Dawah al-Islahiyyah (Dakwah Pembaharuan)
 • Fi Sabil al-Huda wa al-Rashad (Koleksi Ucapan)
 • Sharaf al-Ummah al-Islamiyyah (Kemulian Ummah Islamiyyah)
 • Usul al-Tarbiyah al-Nabawiyyah (Metodologi Pendidikan Nabawi)
 • Nur al-Nibras fi Asanid al-Jadd al-Sayyid Abbas (Kumpulan Ijazah Datuk beliau, As-Sayyid Abbas)
 • Al-‘Uqud al-Lu’luiyyah fi al-Asanid al-Alawiyyah (Kumpulan Ijazah Bapa beliau, As-Sayyid Alawi)
 • Al-Tali‘ al-Sa‘id al-Muntakhab min al-Musalsalat wa al-Asanid (Kumpulan Ijazah)
 • Al-‘Iqd al-Farid al-Mukhtasar min al-Athbah wa al-Asanid (Kumpulan Ijazah)

Senarai di atas merupakan antara kitab As-Sayyid Muhammad yang telah dihasilkan dan diterbitkan. Terdapat banyak lagi kitab yang tidak disebutkan dan juga yang belum dicetak.

Kita juga tidak menyebutkan banyak penghasilan turath yang telah dikaji, dan diterbitkan buat pertama kali, dengan nota kaki dan komentar dari As-Sayyid Muhammad. Secara keseluruhannya, sumbangan As-Sayyid Muhammad amat agung.

Banyak hasil kerja As-Sayyid Muhammad telah diterjemahkan ke pelbagai bahasa.

Aktiviti lain

As-Sayyid Muhammad merupakan seorang pembimbing kepada ajaran dan kerohanian Islam yang sebenar dan telah bermusafir ke serata Asia, Afrika, Eropah dan Amerika, menyeru manusia ke arah kalimah Allah dan Rasul terakhir-Nya Muhammad Sallahu Alaihi Wassalam.

Di Asia Tenggara khasnya, As-Sayyid Muhammad secara peribadi telah mengasaskan dan membiayai lebih 70 buah Sekolah Islam untuk melawan aktiviti dakyah Kristian. Sejumlah besar penganut Kristian dan Budha telah memeluk Islam di tangannya hanya setelah melihat Nur Muhammad yang bersinar di wajahnya.

Ke mana sahaja beliau pergi, para pemimpin, ulamak dan masyarakat di tempat tersebut akan menyambutnya dengan penuh meriah. Beliau seringkali memberi ceramah kepada ratusan ribu manusia.

Beliau amat disayangi dan dicintai oleh Muslimin di seluruh dunia, bukan sahaja kerana beliau keturunan Rasulullah, tetapi juga kerana ilmunya yang luas, hikmahnya, akhlak serta watak rohaninya. Beliau juga amat terkenal amat pemurah dengan ilmu, kekayaan dan masanya.

Pendekatan

As-Sayyid Muhammad mengikuti dan menyelusuri tradisi arus utama dan majoriti Islam, jalan Ahlu Sunnah Waljamaah, jalan toleransi dan sederhana, pengetahuan dan kerohanian, serta kesatuan dalam kepelbagaian.

Beliau percaya kepada prinsip berpegang dengan empat mazhab yang masyhur, tetapi tanpa fanatik. Beliau mengajar rasa hormat kepada ulamak dan Awliyak agung yang lepas.

Beliau menentang sikap sewenang-wenangnya mengatakan Muslim lain sebagai Kafir dan Musyrik, yang telah menjadi tanda dan sifat utama sebahagian fahaman hari ini.

Beliau amat menentang dan kritis terhadap mereka yang digelar reformis (Islah) abad ke-20 yang dengan mudah ingin menghapuskan Islam generasi terdahulu menggunakan nama Islam yang suci.

Beliau juga memahami bahawa mencela kesemua Ash'ari, atau kesemua Hanafi, Syafi'e dan Maliki, kesemua sufi, seperti mana yang dilakukan oleh sebahagian fahaman hari ini adalah sama dengan mencela keseluruhan Ummah Islam ribuan tahun yang lampau. Ia hanya merupakan sifat dan pendekatan musuh Islam, dan bukannya rakan.

Sayyid Muhammad juga amat mempercayai bahawa ulamak –ulamak Mazhab yang agung - mengikuti Sunni-Sufi - sejak beratus tahun yang lalu, adalah penghubung kita kepada Al-Quran dan Assunnah, dan bukanlah penghalang antara keduanya dengan kita, seperti yang dipercayai sesetengah pihak.

Kefahaman yang benar berkenaan Al-Quran dan Sunnah ialah kefahaman yang berasaskan tafsiran para ulamak agung Islam, dan bukan dengan sangkaan para ekstrimis zaman moden ini yang tidak berfikir dua kali sebelum mencela majoriti Muslim di seluruh dunia. Sayyid Muhammad juga berpendapat majoriti ummah ini adalah baik. Kumpulan-kumpulan minoriti yang fanatiklah yang perlu mengkaji semula fahaman ekstrim mereka.

Sayyid Muhammad merupakan pendukung sebenar Sufi yang berasaskan Syariah, Sufi para Awliya' agung dan solehin ummah ini. Beliau sendiri merupakan mahaguru kerohanian di tingkat yang tertinggi, berhubungan dengan kebanyakan peraturan kerohanian Islam, melalui para Masyaikh Tariqah yang agung.

Beliau turut mempercayai bahawa membaca Zikir, samaada secara bersendirian atau berkumpulan, adalah bahagian penting dalam kerohanian seseorang. Semua pelajarnya dimestikan bertahajjud dan membaca wirid pagi dan petang.

Sayyid Muhammad juga beranggapan, ummat Islam perlu menggunakan segala hasil yang ada untuk meningkatkan taraf ummah mereka dari sudut kerohanian, masyarakat dan juga material, dan tidak membuang masa yang berharga dengan berbalah pada perkara-perkara kecil. Beliau percaya Muslim tidak seharusnya mencela satu sama lain dalam perkara yang telah diselisihkan oleh para ulamak. Mereka sebaliknya perlu berganding bahu bersama untuk memerangi apa yang telah disepekati sebagai kejahatan dan dosa.

Pandangan dan pendirian Sayyid Muhammad ini digambarkan dalam tulisannya yang terkenal, Mafahim Yajib An Tusahhah (Kefahaman Yang Perlu Diperbetulkan), sebuah buku yang mendapat penghargaan meluas di seluruh dunia Islam dan diiktiraf tinggi di lingkaran para ulamak.

Penutup

Tidak diragui lagi, kehadiran Sayyid Muhammad Alawi merupakan rahmat buat ummah ini. Beliau merupakan waris kepada kekasih kita Nabi Muhammad Sallahu Alaihi Wasallam dari sudut darah daging serta kerohanian. Masyarakat Makkah dan Madinah teramat mencintai beliau seperti mana dilihat pada solat jenazah beliau.

Siapa sahaja yang pernah menemui beliau jatuh cinta dengan beliau. Rumahnya di kota suci Makkah sentiasa terbuka sepanjang tahun untuk ulamak dan para penuntut yang menziarahi, ribuan orang yang menuju kepadanya. Beliau juga tidak kenal erti takut dalam berkata yang benar dan telah mengalami detik-detik kepayahan kerana kebenaran. Walaubagaimanapun pertolongan Allah kelihatan sentiasa bersama dengannya. RadhiyAllahu Anhu WaArdhaah. Ameen.

Maklumat lanjut kehidupan dan pencapaiannya boleh dirujuk biografinya yang hebat bertajuk, Al-Maliki 'Alim Hijjaz, karangan penulis dan sejarahwan terkenal Makkah, Dr Zuhayr Kutbi.

Pemergiannya

Beliau telah meninggalkan kita pada hari Jumaat, 15 Ramadhan (bersesuaian dengan doanya untuk meninggal dunia pada bulan Ramadhan), dalam keadaan berpuasa di rumahnya di Makkah. Kematiannya amat mengejutkan.

Benar.. Ia adalah satu kehilangan yang besar.. Ucapan takziah diucapkan dari seluruh dunia Islam. Solat janazah beliau dilakukan di seluruh pelusuk dunia.

Beliau telah pergi pada bulan Ramadhan dan pada hari Jumaat.

Saya adalah antara yang menunaikan solat jenazah (pertama di rumah beliau diimamkan oleh adiknya As-Sayyid Abbas, dan seterusnya di Masjidil Haram dengan Imam Subayl)... Ratusan ribu manusia membanjiri upacara pengebumiannya. Semua orang menangis dan sangat bersedih... Ia merupakan satu situasi yang tidak dapat dilupakan... Allahu Akbar...

Betapa hebatnya beliau... betapa besarnya kehilangan ini... Betapa ramainya yang menyembahyangkannya... Saya tahu mata saya tidak pernah menyaksikan seorang spertinya... Seorang yang amat dicintai oleh masyarakat seperti beliau... seorang ulamak yang berkaliber dan berpengetahuan serta berhikmah...

Terdapat sekurang-kurangnya 500 orang tentera diperintah oleh kerajaan Arab Saudi di perkuburan Ma'ala untuk mengawal ribuan orang yang menangisinya. Kerabat diraja juga turut hadir. Para manusia menempikkan Kalimah dengan kuat sepanjang uapcara pengebumian beliau, memenuhi Makkah dari Masjidil Haram sehingga ke tanah perkuburan.

Beliau disemadikan di sebelah bapanya, berhampiran maqam nendanya Sayyidah Khadijah. Sebelum beliau meninggal dunia, beliau ada menghubungi seorang pelajar lamanya di Indonesia melalui telefon dan bertanyanya adakah dia akan datang ke Makkah pada bulan Ramadhan. Apabila dia menjawab tidak, Sayyid Muhammad bertanya pula, "tidakkah engkau mahu menghadiri pengebumianku?"

Tepat sekali, beliau pergi pada bulan Ramadhan di pagi Jumaat... apakah lagi bukti yang diperlukan menunjukkan penerimaan Allah?! Makkah menangisi pemergiannya... Seluruh dunia Islam menangisi kehilangannya. Moga Allah menganugerahkan beliau tempat yang tertinggi di Jannah, bersama-sama kekasihnya dan datuknya Rasulullah Sallahu Alaihi Wasallam. Ameen.

Selesai diterjemah pada:

1.20 Petang, 26 Ramadhan 1425H di Haiyyu Sabiek, Kaherah.

Wallahu A'lam. Wassollahu Ala Saiyidina Rasulillah WaAla Alihi Wasohbihi Waman Walah, Walhamdulillahi Rabbil 'Alamin.

30 comments:

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]Pro 9, [url=http://firgonbares.net/]latest adobe photoshop software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] software sales canada oem software what
oem software site [url=http://firgonbares.net/]educational software store[/url] sell software product
[url=http://firgonbares.net/]selling software online[/url] oem software work
[url=http://firgonbares.net/]music production software academic[/url] buy macromedia freehand
cheap softwares org [url=http://firgonbares.net/]software resellers canada[/b]

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

red clover extract blood purifier [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-diabetico.htm]anti diabetico[/url] blood mtn missing hiker http://usadrugstoretoday.com/categories/arreter-de-fumer.htm iguanas special health problems http://usadrugstoretoday.com/products/chloroquine.htm
high altitude health [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/blood-pressure.htm]blood pressure[/url] great american smoke out day [url=http://usadrugstoretoday.com/products/anafranil.htm]grilling a turkey breast[/url]

Anonymous said...

causes of barters syndrome [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/parte-pills.htm]parte pills[/url] lymes disease and hair loss http://usadrugstoretoday.com/products/coumadin.htm prescription alphagan http://usadrugstoretoday.com/products/sarafem.htm
montana medical board [url=http://usadrugstoretoday.com/products/sublingual-cialis.htm]sublingual cialis[/url] family health associates in york pa [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/erectile-dysfunction.htm]statistics on psychotropic drugs for children[/url]

Anonymous said...

exercise for fast weight loss [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/perdida-de-peso.htm]perdida de peso[/url] drugs you can grow http://usadrugstoretoday.com/products/nexium.htm manny fresh heart beating for http://usadrugstoretoday.com/products/reminyl.htm
sacred heart rest home [url=http://usadrugstoretoday.com/products/herbolax.htm]herbolax[/url] the 8 types of blood [url=http://usadrugstoretoday.com/products/acomplia.htm]degenerative neurological disorder[/url]

Anonymous said...

http://meen.in/fluconazole/fluconazole-heart
[url=http://meen.in/clarinex/clarinex-d-24-hour]emergency medicine jobs southern illinois[/url] pennsylvania drug testing facilities [url=http://meen.in/exelon]exelon[/url]
adverse drug reaction notes http://meen.in/carvedilol/what-dos-carvedilol-25-mg-look-like
[url=http://meen.in/cialis/cialis-erectile-dysfunction]questions to ask about fertility drugs[/url] vardenafil levitra [url=http://meen.in/fluocinolone/fluocinolone-paste]fluocinolone paste[/url]
belmont pharmacy school and condo http://meen.in/ciprofloxacin
[url=http://meen.in/cholesterol/shellfish-and-cholesterol]the relationship between drugs and crime[/url] side effects to drugs [url=http://meen.in/fluocinolone/fluocinolone-paste]fluocinolone paste[/url] illegal drug use in pregnancy [url=http://meen.in/evista/evista-stomach]evista stomach[/url]

Anonymous said...

http://healthportalonline.in
[url=http://healthportalonline.in/carisoprodol/carisoprodol-domain-somarbcmailru]herbal medicine for women[/url] murder shooting oklahoma city drug related january 15 2008 [url=http://healthportalonline.in/cefuroxime/cefuroxime-side-effects]cefuroxime side effects[/url]
review class ga pharmacy board http://healthportalonline.in/ceftin/ceftin-allergic-reaction
[url=http://healthportalonline.in/cardizem/iv-compatibility-of-cardizem-and-integrilin]medicare part d and employer prescription drug plans[/url] application of bioinformatics in drug designing [url=http://healthportalonline.in/casodex/cost-effectiveness-of-casodex]cost effectiveness of casodex[/url]
how to illigal find drugs in your county http://healthportalonline.in/cholesterol/vytorin-for-cholesterol
[url=http://healthportalonline.in/cipro]viagra for paxil side effects[/url] canadaian pharmacys [url=http://healthportalonline.in/carisoprodol/buy-carisoprodol-link-myblog-de-online]buy carisoprodol link myblog de online[/url] cialis commercial funny [url=http://healthportalonline.in/caffeine/giving-caffeine-to-toddlers]giving caffeine to toddlers[/url]

Anonymous said...

keystone travel trailer dealers texas http://livetravel.in/motel/blog-work-with-a-guy-you-like-motel-batavia-ny travel from vietnam to usa
[url=http://livetravel.in/cruises/mentally-challenged-cruises]what places did mark twain travel to[/url] cta travel info chicago [url=http://livetravel.in/tourism/positive-influences-of-tourism-in-paris-paris-paris]positive influences of tourism in paris paris paris[/url]
egyptian ancient cocaine how travel http://livetravel.in/travel/careers-with-travel
[url=http://livetravel.in/lufthansa/boeing-dyess]flat bottom travel mugs[/url] travel holiday outing [url=http://livetravel.in/travel/television-travel-expert]television travel expert[/url]
travel holiday ireland england scotland horse riding http://livetravel.in/airport/courtyard-by-marriott-airport-earth-city-reviews
[url=http://livetravel.in/cruises/july-cruises]hockey travel trips[/url] travel town [url=http://livetravel.in/expedia/boletos-de-avion-tarifas-expedia]boletos de avion tarifas expedia[/url] south america brazil travel packages [url=http://livetravel.in/travel/travel-to-jamaica-via-tampa-florida]travel to jamaica via tampa florida[/url]
sap travel management [url=http://livetravel.in/airport/airport-extreme-card-windows-xp]airport extreme card windows xp[/url]
air tran deals travel nov 24 2005 dca boston http://livetravel.in/airlines/american-airlines-3714
[url=http://livetravel.in/airline/southwest-airline-traveler-tip]travel sink[/url] travel to panama city panama [url=http://livetravel.in/vacation-packages/affordable-mexico-package-vacation]affordable mexico package vacation[/url]
[url=http://livetravel.in/maps/command-and-conquer-zero-hour-maps]command and conquer zero hour maps[/url] travel stickers denali [url=http://livetravel.in/motel/blog-work-with-a-guy-you-like-motel-batavia-ny]blog work with a guy you like motel batavia ny[/url] ga state travel regulations [url=http://livetravel.in/expedia/motels-southwest-gulf-coast-florida-expedia]motels southwest gulf coast florida expedia[/url]
unicorn travel and tour [url=http://livetravel.in/motel/smalling-motel]smalling motel[/url]

Anonymous said...

volkswagen jetta tdi diesel http://latestcarnews.in/suzuki/suzuki-rv-90 economic history automobile
[url=http://latestcarnews.in/rover/for-sale-land-rover-defender-tdi-in-uk]pursuing a claim against a private automobile seller[/url] finance automobile [url=http://latestcarnews.in/audi/problems-with-audi-a6]problems with audi a6[/url]
kit automobile camping http://latestcarnews.in/supermoto/supermoto-si
[url=http://latestcarnews.in/rover/jack-london-star-rover]what are the symptoms of a stuck automobile thermostat[/url] volkswagen caddy cam belt [url=http://latestcarnews.in/victory/victory-lakes-women-center]victory lakes women center[/url]
mercedes warrenties http://latestcarnews.in/saturn/temple-of-saturn-rome
[url=http://latestcarnews.in/rover/rover-austin-metro-tires]toyota auto to manual swap[/url] lincoln auto dealerships in north georgia [url=http://latestcarnews.in/scooter/scooter-she-s-the-sun]scooter she s the sun[/url]

Anonymous said...

ralph lauren hope chest http://topcitystyle.com/olive-green-on-sale-color136.html skate park designers [url=http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=2450]where does amy lee get her clothes[/url] sexy womens shoes
http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=2523 laurence vulliet [url=http://topcitystyle.com/l-jackets-amp-sweatshirts-size7.html]lauren christine monsig[/url]

Anonymous said...

dirty sexy oney http://planetofporn.in/erotic-video/linda-hogan-erotic-photos
[url=http://planetofporn.in/adult-pic/free-online-adult-dating]emily sanders porn[/url] harry potter adult ficiton [url=http://planetofporn.in/anal-life/hentai-anal-sex-with-construction-outside]hentai anal sex with construction outside[/url]
german porn und wieder eine total versaute familie http://planetofporn.in/adult-pic/escort-adult-review-as
[url=http://planetofporn.in/adult-video/nutrition-requirement-for-the-older-adult]free adult porne clips[/url] monster dildo action [url=http://planetofporn.in/best-amateur/xxx-honeymoon-amateur]xxx honeymoon amateur[/url]
sexy bodypainting http://planetofporn.in/adult-porn/online-selling-xxx-adult-products
[url=http://planetofporn.in/erotic-video/erotic-massage-in-memphis-tennessee]ramsey adult school[/url] ultra thin anal dildo [url=http://planetofporn.in/ass-video/emoticons-bare-ass]emoticons bare ass[/url]
free anal porn vidieos http://planetofporn.in/adult-xxx/free-adult-pic-gallery
[url=http://planetofporn.in/ass-sex/itchy-ass]fairfax county adult community education[/url] adult adventures doctors nurses [url=http://planetofporn.in/erotic-video/photo-nude-erotic-gallery-free]photo nude erotic gallery free[/url]

Anonymous said...

houdini lock lubricant http://xwe.in/ass-video/how-to-lick-yo-husbands-ass
[url=http://xwe.in/blowjob/office-blowjob]adult profile comments graphic and images codes[/url] free anal intercourse [url=http://xwe.in/thongs/extreme-thongs]extreme thongs[/url]
hentai pangya doujinshi free http://xwe.in/gay-boy/gay-baths-new-york
[url=http://xwe.in/ass-video/how-to-lick-yo-husbands-ass]anal itching female[/url] sienna west porn clips [url=http://xwe.in/ass-sex/shad-phipps-is-an-ass]shad phipps is an ass[/url]
professional and amateur dance syllabus 2006 http://xwe.in/blow/blow-job-in-public-toilets
[url=http://xwe.in/erotic-stories/erotic-kinky-stories]bachlorette adult party game ideas[/url] sexy bleach hentai [url=http://xwe.in/orgy/stockings-suspenders-orgy]stockings suspenders orgy[/url]
adult language arts lessons http://xwe.in/shemale/shemale-flix
[url=http://xwe.in/ass-video/joelle-teasing-with-her-ass]lubricant salesman[/url] free very young porn vids [url=http://xwe.in/blowjob]blowjob[/url]

Anonymous said...

walmart pharmacy clermont [url=http://usadrugstoretoday.com/index.php?lng=uk&cv=po]No prescription online pharmacy[/url] scifi blood ties http://usadrugstoretoday.com/products/amoxil.htm
womans feelings on having an orgasm [url=http://usadrugstoretoday.com/products/luvox.htm]luvox[/url] cost health insurance low programs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/levitra-professional.htm ]bleeding emulsions pharmacy [/url] emergency medicine uk
diet to prevent pcos [url=http://usadrugstoretoday.com/products/diabecon.htm]diabecon[/url] herbal medicine plant database http://usadrugstoretoday.com/products/hair-loss-cream.htm
medical malpractice attorneys new jersey [url=http://usadrugstoretoday.com/products/luvox.htm]luvox[/url] health benefits of gohah tea [url=http://usadrugstoretoday.com/products/serevent.htm ]limestone medical wilmington [/url] diet for depression

Anonymous said...

newest fad diet [url=http://usadrugstoretoday.com/products/sustiva.htm]sustiva[/url] crescent town health club and toronto http://usadrugstoretoday.com/products/methotrexate.htm
ear infection back of ear [url=http://usadrugstoretoday.com/products/remeron.htm]remeron[/url] easiest way to orgasm [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ventolin.htm ]coumadin medical alert bracelet [/url] my tubes are tied what will happen if i take clomid
how can chewing gum while peeling onions keep you from crying [url=http://usadrugstoretoday.com/products/symmetrel.htm]symmetrel[/url] queensland health http://usadrugstoretoday.com/categories/stop-smoking.htm
how long alcohol is in your blood [url=http://usadrugstoretoday.com/products/glucotrol-xl.htm]glucotrol xl[/url] after feline urinary obstruction [url=http://usadrugstoretoday.com/all-products.htm ]aboriginal diabetes [/url] trex medical

Anonymous said...

compulsive disorder medications [url=http://usadrugstoretoday.com/products/accutane.htm]accutane[/url] lavendar house tea room mckinney tx http://usadrugstoretoday.com/products/astelin.htm
selkirk mental health centre [url=http://usadrugstoretoday.com/products/singulair.htm]singulair[/url] medical lab related majors [url=http://usadrugstoretoday.com/products/remeron.htm ]muscle machines harley davidson [/url] white spots on sidewalk chewing gum
sapap3 disorder [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/antiviral.htm]antiviral[/url] causes of vaginal burning http://usadrugstoretoday.com/products/myambutol.htm
jokes book titles humor pharmacy [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/huesos-sanos.htm]huesos sanos[/url] acupuncture smoking cessation [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/u.htm ]description of drug avatrol [/url] shoot strait tampa gun

Anonymous said...

http://xwp.in/emsam/emsam-patch-falling-off
[url=http://xwp.in/differin/is-it-safe-to-take-prometrium-and-clomiphene-with-differin]medicare drug discount card scams[/url] ben vereen drugs http://xwp.in/cefdinir/onnicef-cefdinir
drug side effects of lamictal http://xwp.in/dicyclomine/dicyclomine-and-intravenous
[url=http://xwp.in/edema]viagra money order[/url] cialis levitra viagra compare http://xwp.in/amaryl/adalat-cc-synthroid-pravachol-bontril-amaryl-phencyclidine
compare prices viagra worldwide shipping no prescription http://xwp.in/diamox/diamox-mechanism-of-action
[url=http://xwp.in/carbohydrates/what-are-processed-carbohydrates]palestin trees typical drugs[/url] harrogate drugs raid http://xwp.in/anacin/generic-for-anacin advice on slanging drugs and hustling http://xwp.in/emsam/comming-off-emsam

Anonymous said...

where can i buy calvin klein underwear http://luxefashion.us/white-navy-blue-hoodies-color75.html tile designer [url=http://luxefashion.us/?action=products&product_id=1414]ice slip on shoes springs[/url] doreen fashions transgendered shop leyton london
http://luxefashion.us/54-sport-zip-jacket-and-pants-size9.html kleinkeinder [url=http://luxefashion.us/?action=products&product_id=1502]jeff kleinman[/url]

Anonymous said...

global travel spokane valley wash http://xwl.in/tourism/port-hardy-tourism europe affordable travel
[url=http://xwl.in/plane-tickets/plane-tickets-costs-delta]travel tourism indianapolis indiana in[/url] travel to usa [url=http://xwl.in/tour/private-tour-of-battle-of-waterloo-from-brussels]private tour of battle of waterloo from brussels[/url]
evenflo travel system reviews http://xwl.in/tourism/port-hardy-tourism
[url=http://xwl.in/adventure/cabelas-outdoor-adventure-xbox]cheap last minute air travel[/url] romantic travel [url=http://xwl.in/car-rental/rental-car-discount-oromo-codes]rental car discount oromo codes[/url]
sino american travel singapore http://xwl.in/motel/brights-hotel-motel-loganville-georgia guangzhou china travel service [url=http://xwl.in/disneyland/disneyland-in-hong-kong-facts]disneyland in hong kong facts[/url]

Anonymous said...

ladies sexy clothes http://topcitystyle.com/emilio-pucci-firenze-women-brand121.html how to make your own clothes patterns [url=http://topcitystyle.com/navy-blue-grey-men-color216.html]pams shoes[/url] wading shoes
http://topcitystyle.com/north-sails-casual-brand58.html designer japanese toys [url=http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=1920]joan and david shoes[/url]

Anonymous said...

designer purses wholesale http://www.thefashionhouse.us/la-martina-long-sleeve-tops-brand27.html incubus fashion [url=http://www.thefashionhouse.us/xxxl-casual-size52.html]mudd brand shoes[/url] who makes editions clothes
http://www.thefashionhouse.us/gucci-jean-cut-pants-with-belt-for-women-black-item2344.html fashion photographer [url=http://www.thefashionhouse.us/-leather-big-bags-category38.html]hawkeshead clothes[/url]

Anonymous said...

preppy clothes http://luxefashion.us/?action=products&product_id=1932 clothes steamer commercial [url=http://luxefashion.us/women-apos-s-long-sleeve-tops-page2.html]best shoes for women[/url] water shoes for toddlers
http://luxefashion.us/white-classic-denim-color4.html china urban clothes and shoes online [url=http://luxefashion.us/red-white-color120.html]lrg fashion[/url]

Anonymous said...

basketball shoes for kids http://topcitystyle.com/-underware-women-category74.html seersucker clothes [url=http://topcitystyle.com/green-hoodies-color53.html]shoes hot tomato[/url] kenmore clothes dryer metal shudder type idler pulley photos
http://topcitystyle.com/black-casual-tops-color2.html woman shoes wide wide dress [url=http://topcitystyle.com/beige-new-color5.html]man fashion asia[/url]

Anonymous said...

http://xpv.in/quinapril/difference-between-quinapril-and-benazepril
[url=http://xpv.in/amitriptyline/benadryl-and-amitriptyline]doctor drugs and fucks[/url] levitra and ranitidine [url=http://xpv.in/amlodipine]amlodipine[/url]
blue shield of california mail order drug program http://xpv.in/celebrex/celebrex-side-affect
[url=http://xpv.in/pyridostigmine/camping-quibron-htm]cure for drug adiction[/url] drug rash [url=http://xpv.in/domperidone/domperidone-10mg-side-effects]domperidone 10mg side effects[/url]
hgh off shore pharmacy http://xpv.in/doxycycline/doxycycline-overdose
[url=http://xpv.in/amoxil/delayed-allergic-reaction-to-amoxil]ncmh pharmacy telephone number chapel hill[/url] this is your brain on drugs straightedge song [url=http://xpv.in/quetiapine/geater-than-mg-of-quetiapine]geater than mg of quetiapine[/url] full information levitra [url=http://xpv.in/celexa/celexa-medication-forum]celexa medication forum[/url]

Anonymous said...

blackjack casino gambling free http://wqm.in/jackpot_joelle-jackpot understanding betting odds and lines
[url=http://wqm.in/casino-online_casino-royal-credits]us green card lottery[/url] uk lottery games consulting company scam [url=http://wqm.in/casino-playing-cards_cocacola-world-war-2-plane-spotter-playing-cards-prices]cocacola world war 2 plane spotter playing cards prices[/url]
the lottery ticket anton http://wqm.in/joker_joker-free-teen-pics
[url=http://wqm.in/online-casino_casino-bonus-no-deposit]four mile joker[/url] british online lottery [url=http://wqm.in/gambling-online_software-roulette-gambling]software roulette gambling[/url]
computer casinos blackjack web casino http://wqm.in/casino-playing-cards_playing-cards-in-quantity montblue hotel casino lake tahoe [url=http://wqm.in/lottery_best-numbers-for-winning-lottery]best numbers for winning lottery[/url]

Anonymous said...

The write-up proviԁеs ρrοven usеful to myself.
It’s reаlly eԁucatіonal аnd yоu're certainly very experienced in this area. You possess popped my sight to various views on this kind of topic along with interesting and solid content.
Take a look at my web site : Klonopin

Anonymous said...

Yοur repoгt pгоvides confirmed neceѕsагy to myself.

It’s very helpful and you're simply clearly quite educated in this field. You have got popped my personal sight for you to various views on this particular matter using intriguing and reliable content.
Here is my website - Mangotele.Com

Anonymous said...

Your own рost offers cοnfirmeԁ benefiсial to me peгsonally.
It’s extremely educаtional аnԁ you're simply naturally really well-informed in this area. You have got exposed my own eye in order to varying opinion of this kind of subject matter along with intriguing, notable and reliable articles.
My site - Valium Online

Anda mungkin juga meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...